Заловиха румънци, опитали да изнесат незаконно половин тон риба през Дуранкулак
Заловиха румънци, опитали да изнесат незаконно половин тон риба през Дуранкулак / Дарик Нюз - архив

Близо половин тон риба, предназначена за незаконен износ в Румъния заловиха инспекторите от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Добрич в Дуранкулак. Нарушителите са двама румънски граждани, които са били заловени малко преди да преминат границата при Дуранкулак, откъдето щели да изнесат рибата.

Акцията за нерегламентиран улов и превоз на риба е осъществена съвместно със служители от Гранична полиция Шабла и РУ “Полиция” Шабла късно вечерта на 5 февруари. От страна на ИАРА акцията е ръководена от Георги Михайлов, началник отдел Регионален център “Рибарство и контрол” Североизточна България.

Инспекторите от ИАРА са установили, че рибата няма никакви документи, колата с която се превозва /”Фолксваген Пасат”/ също няма документи и не е специализирана за превоз на риба. Установено е също, че близо 500-те килограма сребриста каракуда е бракониерски улов от  езеро “Мандра” край Бургас.

На двамата румънски граждани са съставени актове за нерегламентиран превоз на риба и липса на документи за произход на стоката. Автомобилът на нарушителите е конфискуван.
Рибата ще бъде дарена, след като е установено, че е годна за консумация.  400 кг. от нея ще бъдат дадени на Социалния патронаж във Варна и 100 кг. на Социалния патронаж в Шабла.

От ИАРА припомнят, че преди месец край Варна бяха хванати 1,5 тона риба, която отново бе предназначена за незаконен износ в Румъния.