РУО - Добрич
РУО - Добрич / Дарик Добрич
Осем паралелки в професионални гимназии в Добричко нямат прием за учебната 2017/2018 година и се закриват, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Жоро Тошков. В някои от специалностите не е имало нито един желаещ за записване. Резултатите са след първо класиране. От заявени 59 паралелки в региона ще останат 51, като се очаква след трето класиране те да се запълнят в голяма степен.
 
Закриват се две паралелки в ПГ в Тервел по техника и облекло. В града ще има само един клас в средното училище, а не два, както бяха заявили от Общината, коментира Тошков. Падат по една паралелка в гимназиите по автотранспорт, ветеринарна медицина, аграрно стопанство и по техника и строителство в Добрич; ПГ в Генерал Тошево и Каварна. Сред професиите, които няма да имат прием са агроекология, полевъдство, ветеринарна медицина, шивачество, преработка на полимери, конструиране на облекло и др.
 
Около 200 ученици, по данните на РУО, не са подали заявления за кандидатстване след 7 клас, каза Тошков. Главно те са подлежащи на поправителен изпит, но има и такива, изпуснали срока, които ще чакат трето класиране.
 
Днес и утре върви записването за гимназиите след първото класиране. За второ класиране документи се подават до 4 юли.