училище
училище / Dariknews.bg, архив
От СУ "Св.Кл.Охридски" изпратиха подписка до МОН, омбудсмана и премиера
Подписка с 6 хиляди подписа в подкрепа на идеята да бъде разкрита паралелка с професионално направление „танцьор” в СУ „Св.Кл.Охридски” в Добрич е входирана в Министерство на образованието, а копия от нея са изпратени до националния омбудсман Мая Манолова и до министър-председателя Огнян Герджиков,  информира в ефира на Дарик директорът на училището Маргарита Манева. Подписката ще бъде с постоянен характер, а в скоро време ще бъде стартирана  и онлайн такава,  за да може всеки, който иска, да подкрепи каузата на училището, обясни Манева.

До протестната  подписка се стигна след като стана ясно, че в в план-приема за учебната 2017/2018 година липсва предложената от СУ „Св.Кл.Охридски” професионална паралелка „танцьор”. От РУО-Добрич  обясниха  липсата с промените в новия закон за предучилищното и училищно образование, където вече не съществува профил „хореография”.

На противоположното мнение е ръководството на училище „Св.Кл.Охридски”, което смята че няма законови пречки да бъде разкрита паралелка с професионално направление „танцьор”. В подкрепа на твърдението си, от училището дават за пример градове като Сливен, Шумен и Велико Търново, където регионалните управления по образование са одобрили разкриването на подобни паралелки.

„Община Добрич изцяло ни подкрепя, съветвали сме се и с експерти в МОН, за които също няма пречка да бъде разкрита такава паралелка. Навлякохме си страшно много негативи от РУО – Добрич и все още не разбираме защо те толкова упорито отказват разкриването на въпросната паралелка, след като  от 26 години развиваме три профила изкуства в нашето училище, които всички знаят – музика, хореография и изобразително изкуство” – коментира Маргарита Манева. Тя обясни, че проблемът касае само план-приемът в паралелката в 8-ми клас.

Според директорът на „Св.Кл.Охридски”,  на територията на Добрич няма друго подобно училище, което да предлага такъв прием и същото обучение. „Не знам как да интерпретирам позицията на РУО – Добрич, които считат, че щом има други професионални училища в Добрич ние нямаме право да разкриваме паралелка с друга професия” – недоумява Манева.

„Общо-взето това е пълен абсурд, защото МОН ни дава разрешение, а РУО Добрич – не” – заяви още директорът на школото. Според нея ще бъде много жалко, ако училището пропусне една учебна година без профил хореография, защото това ще засегне цял випуск и ще бъде крайно разочароващо за ученици, родители и учители.

„Несправедливо е да убиеш с лека ръка нещо, което е съществувало толкова години само защото някой еднолично тълкува някаква точка от закона” – категорична бе Манева.

Потърсен за коментар по темата, началникът на РУО Добрич Жоро Тошков обясни, че в следващите дни лично ще пътува до столицата, за да консултира с експерти в МОН план-приема за следващата учебна година в Добрич и в края на седмицата ще има конкретен отговор за бъдещето на въпросната паралелка в училище „Св.Кл.Охридски”.