/ ВМРО
За осма поредна година структурите на ВМРО в Добрич, Балчик и Варна организираха поклонение пред паметната плоча на Апостола на свободата Васил Левски в тулчанското село Еникьой в Северна Добруджа и експедиция по обектите, свързани с хилядолетното българско присъствие в тази земя.

В обиколката се включиха народният представител Йордан Йорданов и областният управител Красимир Кирилов, общински съветници от Добрич и Балчик. Преди 8 години по предложение на Инициативен граждански комитет, с активното участие на ВМРО и родолюбци-доброволци и с финансовата подкрепа на Фондация “Българска памет” бе поставена паметна-плоча барелеф на Васил Левски в севернодобруджанското село Еникьой - днес Михаил Когълничану.

Тук през 1866-67 г. Дяконът е бил учител и е пял в местната българска църква. Пред паметната плоча на Апостола родолюбците поднесоха цветя и сведоха чело пред делото на великия революционер.

Все още стои църквата, в която Дяконът е пял. Запазени в добро състояние са и иконите с надписи на български, изографисани в средата на XIX век от тревненски зографи.

Обиколката включи още Тулча – градът-крепост на българщината през Възраждането; манастира Кокош, основан от български монаси. Тук почиват подпоручик Неделчо Ламбов и редниците Юрдан Върбанов, Върбан Петков и Продан Георгиев, чиито надгробни паметници са обновени от румънската държава. Последната спирка на експедицията бе селото Никулицел,  където е бил укрепеният лагер на кан Аспарух.

Тук се намира храмът „Свети Атанас Летни”. Църквата е най-старата запазена в Северна Добруджа - строена е през ХІІІ-ХІV век. и всъщност е умалено копие на Боянската църква.