/ netinfo
Добрич ще се включи отново - за пети пореден път
И град Добрич се присъединява към глобалната инициатива „Часът на Земята“, която тази година се провежда за десети път. Днес от 20.30 до 21.30 ч. във всички точки на земното кълбо хора и институции загасят светлините за един час, за да покажат съпричастност към пестенето на енергия. Тази година инициативата е под мотото „Загаси светлините, отвори очи за планетата!“.

В Добрич от 20.30 до 21.30 часа ще бъде изключено фасадното осветление на Дом–паметник „Йордан Йовков”, на храмовете „Света Троица”, „Свети Георги” и част от уличното осветление в тези райони. Ще бъдат загасени светлините в Областна администрация в знак на съпричастност към спешната нужда от действия срещу климатичните промени, които отдавна са факт, посочват от ведомството.

Добрич се присъединява за пети път към инициативата. "Часът на Земята" се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасят осветлението в домовете си. В рамките на шестдесет минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и кулутрни паметници. За няколко години «Часът на Земята» става най – популярната международна природозащитна инициатива с участници от над 170 държави и над 7000 града, правителства и бизнеси – обединени в общи действия за справяне с климатичните промени и опазване на природните ресурси на планетата. В България кампанията се провежда от 2009 г. като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече. Приез 2016 г. в инициативата са взели участие 110 града, институции, бизнеси и медии.
От Областна управа и Общината призовават всички за час да загасят светлините в домовете си в съботната вечер.

Въпреки неблагоприятната ситуация, от WWF смятат, че България има всички шансове да навакса изоставането и значително да намали въглеродните емисии от енергийната си система.