Юристи на КНСБ ще приемат сигнали за нарушени права на работното място
Юристи на КНСБ ще приемат сигнали за нарушени права на работното място / Дарик Добрич

От следващата седмица КНСБ открива приемни в Добрич, Каварна, Балчик, Генерал Тошево и Тервел, където юристи на синдиката ще приемат сигнали от граждани с нарушени права, ще дават консултации и ще предприемат стъпки пред работодателите за решаване на проблемите. Инициативата ще продължи до 1 май. Тя е част от националната кампания на КНСБ, която преминава под наслов "ВЪЗстани за правата си". Регионалният координатор на синдиката Гинка Василева призовава всеки с нарушени трудови, социални и синдикални права да подаде сигнал и да търси справедливост. В рамките на кампанията е организирана и електронна подписка, която може да се подкрепи на адрес zapravatani.org. До момента в нея са се включили над 30 работници от региона.

Най-честите нарушения на трудовите права са свързани с превишаване на 8-часовия работен ден, констатират от синдиката. Наскоро е получен сигнал от служител на охранителна фирма, който по трудов договор работел на 8-часов работен ден, а на практика охранявал обект в Балчик на 24-часови смени. Има много сигнали за нарушения при сумираното изчисляване на работното време. "Оставаме с впечатление, че то се въвежда, за да не се плаща извънредният труд. Каогато отчитаме резултатите от кампанията няма да спестя името на нито един работодател с такова нарушение", предупреди Василева. В синдиката има сигнал от шивашка фирма в Каварна за случай, в който работниците започнали работа в петък сутринта и останали в предприятието до 13.00 часа в събота. Заплатите им били от 150 до 220 лева и въпреки това хората се страхували да не изгубят работните си места.

Продължава практиката договорите с работниците да се сключват за основна заплата в размер на задължителните минимални осигурителни прагове, а на ръка да се плаща повече, каза още Василева. По думите й съществува огромен проблем при наетите на работа млади майки. Още с постъпването работодателите открито им заявявали, че няма да позволяват отсъствия, заради проблеми с децата им.

Василева разказа за служителки в магазин за играчки в Добрич, които получили устна забрана от собственика да ползват болнични. След като младите жени не изпълнили разпоредбата, били освободени или принудени да напуснат сами, а работодателят, който освен в Добрич имал магазини във Варна и Бургас, накарал всичките си останали служителки да подпишат заявления, без поставена дата, за напускане на работа по взаимно съгласие.

Кампанията на КНСБ има за цел да се опълчим заедно срещу тези явления, подчерта синдикалният лидер.