Възстановено е електрозахранването на село Честименско – обстановка към 10.00 ч.
Възстановено е електрозахранването на село Честименско – обстановка към 10.00 ч. / Дарик Добрич

Минус 16 градуса е температурата в Добрич в 10.00 часа, след като в 5.00 сутринта бе измерена най-ниската до момента - минус 25 градуса. Снежната покривка в областта достига 42 см. Има навявания и преспи. Ясно и тихо е, вятърът е северозападен със скорост 2 метра в секунда в по-голямата част от региона, а в Шабла и на нос Калиакра - до 7-8 м/с.

Възстановено е електро и водозахранването на село Честименско. Електроснабдяването навсякъде другаде е нормално, Е.ОН не предвижда планови ремонти днес.

Налягането на водата в Добрич ще бъде ниско. В село Конаре, община Генерал Тошево няма вода, както и по високите части на Шабла и село Бранище, община Добричка. Слабо е подаването на ток и вода в селата Горичане и Езерец - ниско напрежение около 100 волта.

Отворени са за движение при зимни условия пътищата Добрич - Варна, Добрич - Балчик, Добрич - Карапелит - Силистра, Тервел - Карапелит, Добрич - Крушари, Добрич - Ген. Тошево - границата, Добрич- Батово - Албена. Машини на пътно поддържащата фирма работят на първокласен път I - 9 Оброчище - Балчик, Балчик - Дуранкулак - границата Румъния, Добрич - Житница - Пчелник, Добрич - Владимирово - Червенци и Ген. Тошево - Кардам - Спасово.

Работи се по направление Каварна-Българево-Свети Никола-Камен Бряг-Тюленово-Шабла. Всички републикански пътища на територията на общините Тервел и Крушари са проходими. Днес приоритетно ще се почиства в Каварна и Ген. Тошево. В община Добричка все още затворени за движение са направленията Ведрина-Оборище и Владимирово - Червенци.

В община Шабла условията са най-тежки. Непроходими са пътищата Горичане - Пролез, Фара Шабла - "Нефт и газ" - Тюленово и разклонът Крапец - Божаново - Твърдица. Каварна - Шабла - границата с Румъния остава трудно проходим. Вчера областният управител Желязко Желязков инспектира лично този най-пострадал от снежното бедствие район. Всички общински пътища са отворени. Улиците в града и селата са отворени, но са проходими при зимни условия, работи се за разширяването им. Без хляб са селата Захари Стояново, Смин и Черноморци. Създадена е организация за снабдяването им.
Екип на ВиК и високо проходима машина на "Гражданска защита" работи в момента за отстраняване на голяма авария в Помпена станция - Шабла.
Със заповед на кмета Красимир Кръстев са прекратени занятията в училището в Шабла и Дуранкулак до 27 януари включително.

Пътищата в Каварненско също са непроходими. В село Септемврийци няма вода.

В община Крушари са проходими при зимни условия отсечките Телериг - Габер, Карапелит - Кап.Димитрово, разклона за Зимница, Коритен - Абрит, Лозенец - Божурово.

Отворен е пътят от Тервел за село Войниково.

В община Генерал Тошево проходими са направленията за Кардам, Василево, Красен - Росица и за.Спасово. По отсечката Спасово - Вичево - Бежаново работи фадрома, както и по Конаре - Средина - Калина - Великово, за да се снабди населението с хляб. Без насъщния са и селата Лозница, Краище, Вичево, Ал.Стамболийски, Великово, Сираково, Сърнено и Писарово.

Работи се по почистването на пътя за селата Подслон, Медово, Бенковски, Бдинци, Вратарите, Дянково в община Добричка. Затворен е пътят Божурово - Добрич, а Воднянци - Хитово - Алцек е отворен.