Върнаха  наказателно дело за грабеж за отстраняване на процесуални нарушения
Върнаха наказателно дело за грабеж за отстраняване на процесуални нарушения / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич прекрати и върна на прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения наказателното дело срещу 29-годишния Валентин Ал. Хр. от Добрич, съобщават от съда. Срещу него е повдигнато обвинение за грабеж, извършен при опасен рецидив и опит за кражба, която представлява опасен рецидив.

На 10 ноември 2011 г. в Добрич той е отнел от добричко семейство 140 лева, а след като бил заварен при извършване на деянието е употребил сила. Чрез разрушаване на здраво направена преграда за защита на имот той е направил опит да открадне от същото семейство хранителни продукти, машина за рязане на дърва, нови летни гуми с джанти, телевизор, 3 мобилни телефона, други  вещи и сумата от 15 лева, всичко на обща стойност 1143 лева.

Окръжен съд - Добрич установи, че в обвинителния акт срещу Валентин Хр. е изложена фактическата обстановка по извършване на грабежа, но липсват фактите за начина на извършване на кражбата на вещите. Това процесуално нарушение засяга правата на защита на подсъдимия. Затова съдебният състав не даде ход на делото, а върна на прокуратурата обвинителния акт с указания, въз основа на събраните в досъдебното производство материали, да посочи начина на извършване на кражбата.

Пресцентърът на Окръжен съд припомня, че според обвинителния акт около 01.00 часа пострадалият съпруг се събудил от шум в семейната къщата. Той заварил в хола си  непознат да рови в един от шкафовете на библиотеката. Попитал го какво прави в дома му и Валентин Хр. се обърнал с лице към пострадалия. Той останал с впечатлението, че непознатият държи в ръцете си нещо, с която може да го нарани и се отдръпнал назад. Подсъдимият хукнал да бяга. Стопанинът забелязал, че липсва сумата от 140 лв., която била оставена на библиотеката. Пострадалият настигнал Валентин Хр. в коридора и двамата се борили известни време. Тогава горната дреха на подсъдимия останала в ръцете на стопанина. Подсъдимият успял да стигне до мазето на къщата, взел стол и се опитал да счупи стъклопакет на прозорец там. В това време пострадалият казал на жена си да се обади на тел. 112 и стигнал до стаята, където бил Валентин Хр. Подсъдимият го нападнал със стола, който държал. Пострадалият успял да спре ударите с друг стол, но накрая бил изхвърлен и се свлякъл на земята. Подсъдимият използвал това и излязъл от помещението като затръшнал вратата. Тя се счупила, а от падналите стъкла стопанинът получил наранявания по лицето, шията и краката. Въпреки усилията му, не успял да хване нападателя си, който избягал през счупен от него прозорец на помещение от мазето.

Държавното обвинение посочва, че при бягството подсъдимият успял да вземе само сумата от 140 лв., която е била в него по време на физическия сблъсък със собственика й.