В Силистра протестират съдебни охранители
В Силистра протестират съдебни охранители / Sofia Photo Agency, архив
Около 40 членове на синдикат “Охрана” и Синдиката на служителите в затворите в България протестират символично в Силистра с трикольорни лентички на реверите си, съобщи Ивелина Цвяткова, член на УС на Синдикат “Охрана”.
 
Исканията им са за увеличение на заплатите с 20%, назначаване на нови служители и по-добри условия на труд. От Сдружение “Синдикат  охрана” представиха на вниманието на медиите декларация, мотивирайки своите действия. Във връзка с обсъждането на параметрите на Закона за държавния бюджет за 2018 година и в частност този на Министерство на правосъдието, синдикалистите излагат за пореден път искането си за адекватно актуализирано, финансово обезпечение на дейността на ГД “Охрана”.

Сред исканията са  увеличаване на щата на ГД “Охрана” с минимум 350 щатни бройки и финансовото им обезпечаване; увеличение на основните възнаграждение с 20%, както и  изравняване на базата за изчисляване на допълнителното месечно възнаграждение за специфични служебни дейности, като базата да бъде не по-малка от минималната работна заплата за страната за съответната година. В декларацията са описани и подробно мотивите за тези искания.

Според решение на Националния съвет на “Синдикат охрана” протестните действия ще продължат до изпълнение на исканията, или до свикването на общонационален протест в столицата.

От синдикатите  допълниха, че това няма да попречи на служителите да изпълняват своите задължения, както и че няма да нарушават закона.