Момчил Неков
Момчил Неков / Пресцентър
Форумът се провежда под патронажа на евродепутата Можмчил Неков
Силистра е домакин на форум „Образованието и бизнесът - заедно за развитието на регионите“, който се провежда под патронажа на евродепутата Момчил Неков. В рамките на събитието  ще бъде  представено  проучване на общественото мнение от Групата на българските социалисти в ЕП „Прогнозиране на бъдещите нужди от умения и кадри в Силистренска област за периода 2018-2028г.“.

Целта е да се постави специален фокус на  нуждата от по-добро взаимодействие между бизнеса и образованието, което може да намали дефицитите в определени професионални направления и да насочи подготовката на специалисти в съответствие с възможностите за реализация.Европейският парламент обръща внимание на някои тревожни тенденции, чиито последици имат пряко въздействие върху структурата на пазара на труда и квалификацията на кадрите. По- важните от тях са, че нискоквалифицираното население е изправено пред повишен риск от безработица и социално изключване, както и прогнозите,  че до 2025 г. 49% от всички нови работни места  в ЕС ще изискват високо ниво на квалификация, 40% – средно ниво на квалификация, а само 11%  – ниско ниво на квалификация или никакви квалификации.

Във форума участват представители на министерства, регионални и местни власти, на бизнеса,  образованието, неправителствени организации и граждани.