В Шабла обявиха конкурс за най-добро домашно вино и мезе
В Шабла обявиха конкурс за най-добро домашно вино и мезе / littlebg.com

По повод празника на лозаря – Трифон Зарезан в Шабла обявиха конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2015 година. В него могат да се включат местни производители на бели, червени вина и розе. До участие ще се допускат проби от вино, което е произведено от грозде от района на Шабла. Производителите могат да представят само собствени вина, като задължително трябва да посочват писмено сорта или сортовете, от които е произведено виното. В конкурса няма да се допускат изкуствено ароматизирани вина /пелин/.

Най-добрите вина ще се определят от професионално жури, в състава на което е включен сомелиер. На първенците в категориите за червено, бяло вино и розе ще се присъди званието “Винопроизводител – 2015”. Всички участници ще получат грамоти, а отличените и атрактивни награди. Оценяването на вината ще се извърши предварително.

Конкурсът се организира от община Шабла и читалище „Зора". Мострите ще се приемат до 17 часа на 12 февруари в читалището.

Едновременно с конкурса за вино в Шабла ще се проведе и конкурс за домашно мезе. Желаещите да участват в него могат да се запишат при секретаря на читалище „Зора“ и да носят конкурсните мезета на самия празник – 14 февруари, когато след дегустация ще бъдат обявени и победителите. Награждаването ще се състои  от 11.00 часа пред сградата на общината. От кметството обещават много настроение и изненади.

По повод наближаващия двоен празник 14 февруари читалище „Зора” обявява още един конкурс – за поезия и кратка проза, на тема „Любов и вино”.
Участниците трябва да бъдат над 18 години. Творбите - стихотворения, есета и къси разкази също ще бъдат оценени от жури, а отличените ще се публикуват на страниците на общинския вестник. Наградите ще бъдат обявени на Празника на виното, който ще се проведе на 14 февруари от 11.00 часа на площада пред читалището.