Дискутираха проекта "Хаманджия"
Дискутираха проекта "Хаманджия" / община Шабла
В Шабла се проведе заседание между местна комисия и румънските партньори по проект „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия - първа цивилизация на стара Европа“.
 
Участниците от двете страни обмениха информация за направеното до момента. Обсъдени бяха неотложните действия, които трябва да предприемат и двете страни, а именно съвместно проучване, резултатите от което ще бъдат обявени на конференция през лятото на тази година.
 
В програмата беше заложенa и прожекция на документален филм за Големия остров в Зеления образователен център и посещение на археологическата забележителност.

Обсъждат проектобюджета на Шабла за 2019 година
 
Водещ партньор по проекта е община Шабла, а неин партньор е община Черна вода, Румъния. Той стартира през юли 2018 година и се очаква да приключи през юли 2021 година.
 
Целта е да се подобри устойчивото използване на културното наследство - културата „Хаманджия“ в българския и румънския регион Добруджа.
 
Предвижда се реставрация на укрепителната стена на Големия остров, изграждане на ново покритие на храма на Кибела, разширяване на пешеходната алея на острова, изграждане на три площадки – места за почивка  и наблюдение на птиците и околността, обособяване на билетен център и др.
 
Култура Хаманджия-Дуранкулак или само Хаманджия (на румънски Cultura Hamangia) е археологическа култура на уседнали земеделски племена от късната новокаменна епоха.