В община Добричка започват работа по обновлението на детски градини и читалища
В община Добричка започват работа по обновлението на детски градини и читалища / netinfo

Община Добричка започва реализацията на два проекта, спечелени по оперативна програма”Регионално развитие”.

Шест детски градини и едно основно училище в общината ще бъдат ремонтирани със средства за над 3.5 млн. лева. Обновени и модернизирани ще бъдат детската градина и училището в село Карапелит и детските заведения в селата Стожер, Победа, Бенковски, Божурово и Одърци.

През последните години в общината има тенденция за увеличение на раждаемостта и реализирането на този проект ще отговори на  нуждата от осигуряване на по-голям брой места в детските заведения и на по-качествена услуга, смятат от общината.

Ремонтните дейности включват подмяна на дограма, ремонт на локални отоплителни инсталации, топлоизолация, изграждане на скатни покриви, монтиране на професионално кухненско обзавеждане.
Половината от населението на селата Одърци, Карапелит, Стожер и Божурово е от ромски произход. Чрез модернизиране на учебните сгради се цели осигуряване на достъп до качествено възпитание и образование на групите в неравностойно социално положение и по-лесна интеграция на ромските деца към образователната система.

По втория проект ще бъдат обновени  7 читалища в община Добричка.  Той е на стойност 2 млн. лева.  Предвиден е ремонт и модернизация на читалищните сгради  в селата Победа, Дончево, Стефаново, Стожер, Бранище, Карапелит и Плачи дол.  Включените в проекта читалища  развиват най-активна културно-просветна дейност в общината и се ползват от населението на общо 21 села. 

Продължителността на двата проекта е 24 месеца.