В община Добричка няма бедстващи и загинали от пороите
В община Добричка няма бедстващи и загинали от пороите / Дарик Добрич

Няма бедстващи или загинали хора вследствие наводненията в община Добричка, каза зам.-кметът Дико Иванов. Най-тежко е положението в няколко села, които традиционно са заляти при поройни валежи - Опанец, Богдан, Драганово. Там има наводени имоти, мазета, дворове, евакуирани са хора от къщи в ниските части на селата, но към момента няма опасност. Голямата част от село Батово остава наводнена, включително центърът, откъдето минава пътят Добрич-Албена.

Снощи е придошла приливна вълна в село Козлодуйци, където се намират два язовира. Положението се нормализира. Има два наводнени имота, но няма опасност от скъсване на дигата. Стопаните на язовирите в Плачи дол са уверили, че там ситуацията е добра, водата се отича, стените са в изправност. По непотвърдена информация се очаква преливане от язовир Николаевка към село Ново Ботево, но Иванов уточни, че там водата обикноено се отича към язовир Одринци и няма опасност от наводнение.

В последните часове има проблеми и по пътя между селата Минково и Котленци, закъдето пътува в момента зам.-кметът. Четири къщи в Житница и една в Бранище са със залети мазета, съобщи още Иванов. Той каза, че ситуацията е силно динамична, но общинските власти работят от снощи. Чака се да спре дъждът, за да се почне активно отводняване на пострадалите къщи.