В Измаил честват Деня на бесарабските българи
В Измаил честват Деня на бесарабските българи / личен архив

По повод Деня на бесарабските българи - 29 октомври, в град Измаил, Украйна, ще има тържество, на което ще бъде представена книгатаРеквием за Иван Ст. Маринов - будителя". Спомоществатели на изданието са Розалина и Михаил Стоеви, автор на събрания живот и дело на големия българин Иван Степанович е Георги Казанджиев.

Дружбата между бизнесмена, бивш зам.-областен управител на Добричка област, Михаил Стоев и Иван Степанович има над 20-годишна история. Нейни „плодове" са възстановяването на църквата „Света Троица" в село Лощиновка, традиционното честване на З март на паметника на Христо Ботев в град Измаил, откриването на родната къща на освободителя на Добруджа - ген. Иван Колев, в село Бановка и поставянето на мемориална плоча на нея.

„Тазгодишното честване ще е реквием, защото Иван Степанович си отиде от този свят преди месеци. Той беше председател на българското културно-просветно дружество „Света София" в Измаил, както го наричат там - българската община, беше и мотор за нашата съпричастност към бесарабските българи и за създаването на много приятелски отношения, обмен на културни, спортни и други делегации. Отношенията помежду ни са живи и сега и са негов паметник" - споделя Михаил Стоев. Иван Степанович казваше, че за бесарабските българи в Украйна всеки ден е 3 март, това не е само празничният ден, а всекидневната работа за запазването на самосъзнанието на българите и предаването на традициите.