Условна присъда за пиян и неправоспособен шофьор, убил жена на пътя
Условна присъда за пиян и неправоспособен шофьор, убил жена на пътя / Дарик Добрич - архив

Наказание от 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок наложи Добричкият окръжен съд на пиян шофьор, причинил смъртта на пътя на 45-годишна жена. 26-годишният Петър М. от Добрич бе признат за виновен, че на 04.07.2010 г., при управление на лек автомобил „Опел Астра” по ул. „Димитър Ковачев” в посока квартал „Строител” в Добрич, връхлетял с автомобила върху контейнер, до който се намирала жена. Жената била излязла малко преди това, за да изхвърли боклука от прахосмукачката. От последвалия удар ранената починала на място.

Водачът бил отведен в Центъра за спешна медицинска помощ и бил приет в неврохирургия. Химическо изследване на кръвта му е установило наличие на алкохол 1,99 на хиляда и средна степен на алкохолно повлияване.  По делото е установено, че вечерта преди инцидента Петър М. се черпил в компания с приятели, между които и собственика на автомобила. Той дал ключовете на Петър и негов познат, за да отидат до близкия магазин и да купят кафе и бира.

Петър М. има средно образование, не е женен, работи в строителството, не е осъждан до момента. Той  никога не е придобивал право да управлява моторно-превозно средство.

Добричкият окръжен съд конституира наследниците на пострадалата – съпруга и двете й деца, като частни обвинители. Преди това те заявиха, че не желаят да предявят граждански иск.

Съдът отказа да конституира като граждански ищец собственика на автомобила „Опел Астра”, с който е извършено престъплението, защото в обвинителния акт срещу Петър М. не е повдигнато обвинение за причиняване на вредоносен резултат относно повреждането  автомобила при катастрофата.