ДГС Генерал Тошево
ДГС Генерал Тошево / СИДП
В Демонстрационния учебен обект на територията на Държавно горско стопанство - Генерал Тошево се проведе годишно съвещание по опазване и стопанисване на горите . Лесовъди, горски и експерти от РДГ-Варна, СИДП и стопанството разгледаха няколко отдела, в които са приложени различни начини за възобновяване на широколистните гори. Работата в обекта, създаден преди три години, представи д-р Йордан Петров, който определи начинанието като "един много сериозен проект, важен за възобновяване на горите и опазване на екосистемите".

Идеята за създаването на учебната база е на д-р Петров. Това е единственият по рода си демонстрационен обект в Северна България чиято цел е да се изследва и демонстрира лесовъдския ефект от провеждането на различни видове сечи, възобновяването на горите и опазване на техните обитатели.

От тази година д-р Петров и директорът на ДГС-Генерал Тошево инж. Йорданка Найденова работят и с екип на Лесотехническия университет, който вече гостува в стопанството, като наблюденията и съвместните дейности ще продължат и през следващите месеци. Преподаватели от ШУ "Епископ Константин Преславски" също проявяват интерес към обекта, като според тях той е отлична база за провеждане на практически занятия със студенти еколози.