Учители от Ветеринарната гимназия посетиха Холандия по европейски проект
Учители от Ветеринарната гимназия посетиха Холандия по европейски проект / Ветеринарна гимназия - Добрич

Преподаватели от Ветеринарната гимназия в Добрич посетиха Холандия по проект „Европейски паспорт на уменията в селското стопанство” на програма „Леонардо да Винчи” , съобщиха от училището. В холандския град Лиуварден се събраха представители на селскостопански обучителни организации, професионални центрове и гимназии от България, Германия, Италия, Норвегия, Полша и Холандия..

Педагозите от Добрич са участвали в семинари на теми: „Как да направим селскостопанското образование по-атрактивно за младите хора?” и „Как да популяризираме професионалното образование на регионално и местно ниво?”. Участниците в срещата са били запознати с пермакултурата и биоземеделието и са посетили  зеленчукови и овощни градини в провинция Фризланд.

Холандия е страна със силно развито животновъдство- специализирана в интензивно млечно говедовъдство. Домакините са организирали посещение в кравеферма и конеферма, в които се отглеждат елитни крави от породата „Черношарено холандско говедо”, които дават до 100 л. мляко на ден и породисти коне, участници в конни надбягвания и конкурси. Добричлии са посетили и най-голямата парна помпена станция в света “Вауда”.  Въпреки че е на повече от 80 години, инсталацията все още функционира перфектно като се използва средно около 20 дни в годината.

Представени са били и финалните продукти на проекта – списанието: „Да работиш във ферма- селският живот е един добър избор за теб” и брошурата: „Ръководство за бъдещи фермери”, които включват материали, създадени от страните-участници по време на двугодишната им съвместна работа.

Проектът спомогна да се повиши компетентността на преподавателския състав и подобри квалификацията на учителите по професионална подготовка, които обучават бъдещите фермери, споделиха след визитата добричките педагози.