Осъдиха кюрд за незаконно преминаване на границата
Осъдиха кюрд за незаконно преминаване на границата / Снимка: Дарик, архив
Окръжен съд - Добрич потвърди присъда, постановена от Районния съд в Каварна срещу турски гражданин от кюрдски произход, за незаконно преминаване на границата. 32-годишният Вейсел Д. е признат за виновен в това, че на 3 април 2017 г., в района на ГКПП Дуранкулак, в условията на повторност, е излязъл през държавната граница на страната без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, за което е осъден на 1 година лишаване от свобода и глоба от 100 лева.

Съдът в Каварна е привел в изпълнение и условно наказание от 5 месеца, наложено на подсъдимия от Районен съд - Свиленград за същото деяние. 32-годишният мъж ще трябва да изтърпи двете присъди при първоначален общ затворнически режим.

Окръжният съд потвърди първоинстанционната присъда, след като прецени, че както от действията, така и от обясненията на подсъдимия се установява безспорно, че той съзнателно е нарушил граничния режим, като по черни пътища и без необходимите документи е преминал границата на страната.

При служебната проверка на първоинстанционния съдебен акт Окръжният съд констатира, че незаконосъобразно подсъдимият е осъден да заплати сторените разноски за преводач в наказателното производство в размер на 125 и отмени присъдата в тази част.

Решението на Окръжен съд - Добрич не подлежи на обжалване и протест.