Туристическият сезон в Балчик се очертава слаб
Туристическият сезон в Балчик се очертава слаб / netinfo

"Туристическият сезон в Балчик се очертава да бъде слаб", каза пред Дарик радио кметът на Белия град Николай Ангелов. Той определи като причина за това комбинацията между финансова рецесия, избори и проливни дъждове. "Все пак очакваме подобрение, заедно с оправянето на времето, тъй като при нас силният сезон е юли - август", допълни той. За юни статистиката, обаче, вече отчита намаление на туристите с 10%.

Достатъчно е човек да се разходи по улиците на Балчик, за да усети, че потокът от гости е слаб, отбеляза още Ангелов. Той смята, че дъждовете, които се изсипаха в последните седмици пречат дори на румънците да посещават града така масово както миналата година.

Ремонтите на водоснабдителната и канализационна мрежа продължават, информира още кметът, но те са в кварталите "Балик" и "Левски" в горната част на града и не смущават туристическия поток край морето. Срокът за завършването им е началото на 2010, припомни той.

Въпреки рецесията, приходите на община Балчик за първото полугодие на 2009-та са повече от същия период на миналата година. Общината няма задължения, има ресурс за изпълнение на капиталовата си програма. Николай Ангелов съобщи за Дарик, че няма намерение заради кризата да прави съкращения в администрацията си, по подобие на колегите си в община Шабла.