/ Дарик Добрич
Дирекция „Инспекция по труда” извърши 104 проверки през август т.г., предимно в предприятия от икономически дейности, свързани с търговия, ресторанти, селско стопанство и строителство на сгради, съобщават от дирекцията.
 
По 19 постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени проверки.
 
При проверките са установени общо 516 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 139, по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредена в Кодекса на труда, са 373 и по Закона за насърчаване на заетостта - 4.
 
За отстраняване на констатираните нарушения са предприети принудителни административни мерки. Във връзка с констатираните нарушения са съставени 23 акта.
 
По отношение на обхвата на различните икономически дейности е налице запазване на тенденцията за обхващане на възможно най-широк кръг от предприятия от различни икономически дейности.
          
Контролът по спазване на трудовото законодателство в дейност „Растениевъдство“ остава  приоритет за Дирекция „Инспекция по труда” със седалище Добрич, тъй като тя е рискова по отношение на възникването на трудовите правоотношения и по осигуряването на безопасност и здраве при работа.
     
Отчита се тенденцията за изцяло ползване на еднодневните трудови договори онлайн от земеделските производители, което облекчава ползвателите им. Земеделските стопани могат да заявяват онлайн еднодневни договори и за 4 часа. Това е възможно благодарение на усилията на Инспекцията по труда да бъде актуализирана своевременно системата за онлайн предоставяне, регистриране и отчитане на образците на договори за наемане на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа при обработка на насажденията и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.
          
.