Температури от 4 до 33 градуса ни очакват през септември
Температури от 4 до 33 градуса ни очакват през септември / Dariknews.bg

Най-високите температури през септември ще са между 28 и 33 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса, и ще са в началото на третото десетдневие на месеца. Това съобщи метеорологът в НИМХ-БАН Гергана Козинарова, цитирана от БТА.

По думите й очаква се средната месечна температура да бъде близка до нормалната, а валежите - около и над нормата.

Месецът ще започне с хладно и ветровито време. Впоследствие ще настъпи бавно затопляне. Отново захлаждане и валежи се очакват около 5-6 септември.

В края на първото и през повечето дни от второто десетдневие атмосферата ще е по-устойчива. Тогава по-голяма е вероятността за сухо и по-топло време. Вероятност за временно понижение на температурата и валеж има около 12 септември.

През последните дни от второто и през първата половина от третото десетдневие атмосферата ще е динамична. Тогава има повишена вероятност за превалявания и температурни колебания. Отново стабилизиране на времето се очаква през последните 4-5 дни от месеца.

Климатичната справка на НИМХ-БАН показва, че през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години през септември валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни през месеца са от 2 до 6, а тези с валеж - около 4. През септември са измервани и изключително високи температури от около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета, посочва синоптикът.

Средната месечна температура за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 9 и 15 градуса.

Средната месечна сума на валежите за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.