/ Дарик, архив
При съвместна акция на горските стражари и служителите на МВР в Добричко са съставени 30 акта и 15 констативни протокола за притежаване на незаконно добити дърва за огрев, съобщиха от. При извършените проверки са участвали мобилни контролни екипи на Североизточно държавно предприятие, служители на горските стопанства в Добрич и Ген. Тошево, на РДГ-Варна и на полицията, информираха от СИДП.

Акцията за противодействие на търговията с нерегламентирано добита дървесина е част от мерките, предвидени в споразумението за сътрудничество, сключено през 2015 г. между Министерството на вътрешните работи и Министерството на земеделието и храните.

При извършените тази седмица проверки на територията на с. Стожер са съставени 12 акта и 6 констативни протокола. Установени са общо 12 куб. м дърва за огрев от цер и ясен, които са без задължителната по закон маркировка.

10 куб. м дървесина без съответната маркировка и документи са констатирани и при съвместните проверки в кв. „Изгрев” в Добрич. На нарушителите, в чиито дворове са установени незаконно добитите дърва за огрев, са съставени 18 акта и 9 констативни протокола.

„Само при добра координация между всички отговорни институции можем да противодействаме ефективно на порочните практики”, коментира директорът на ДГС „Добрич” Цанко Николов и благодари на органите на реда за оказаното съдействие.

„Извършваме системен контрол. Въведена е засилена охрана на местата с висока концентрация на нарушения, но за да ограничим опитите за незаконен добив е необходимо контролът да обхване всички звена от търговската верига”, отчете инж. Николов.

От СИДП напомнят, че извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват от закона с глоба от 50 до 3000 лв.