Състави от Чили, Колумбия и Белгия ще гостуват в Добрич на Фолклор без граници
Състави от Чили, Колумбия и Белгия ще гостуват в Добрич на Фолклор без граници / Дарик Добрич - архив

15-ият Международен фолклорен фестивал „Фолклор без граници” ще се проведе от 25 до 27 юли в Добрич. Фестивалът се провежда  под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

В Добрич ще гостуват фолклорни групи от Колумбия, Чили и Белгия.

Ансамбълът от Колумбия е е от град Сантяго де Кали - главен административен център на департамент Вале дел Каука и третият по големина град след столицата Богота и град Меделин. Ръководител на състава е Леонардо Пастрана. Професионалните артисти са с богат международен опит. Те представят културната идентичност не само на своята област, но и на цялата страна. Изпълняват музика и танци от различни региони - тихоокеанското крайбрежие, Андите, Ориноко, Амазония, атлантическото крайбрежие и използват характерни за коренното население инструменти.

Съставът от Чили „BANDA RENACER“ е създаден през 2000 г. специално за празника на село Ла Тирана, разположено на 80 км от Икике, административен център на регион Тарапака. Всяка година на 16 юли на това място се провежда големият църковен празник на Света Кармен. Ръководител на състава е Уолтър Гутиерес Тапиа. Ансамбълът се радва на голяма популярност по цял свят и е участвал в международни фолклорни фестивали в Китай, Франция, Уругвай, Аржентина и др.

Белгия  се представя с танцов състав „VREDON“. Той е създаден през 1980 г. в град Алст. Съчетава традицията със съвремието. Неговите танцьори изпълняват специфични танци с флагове под съпровод на барабани, които представят акробатичните и хореографски умения на изпълнителите. През 2013 г. със своето шоу „RED“ стават първа танцова група на провинция Източна Фландрия. Многобройните им участия по света са в паради, шествия, фестивали. Изнасят и самостоятелни  представления. Репертоарът им включва и джаз балет, съвременни танци и комбинации от различни стилове.

Във фестивала ще участва и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Младите танцьори продължават традицията да съхраняват и популяризират българския фолклор. Те  представят танци, характерни за добруджанската фолклорна област. Участвали са в много международни фестивали, конкурси и надигравания у нас и в чужбина. С богатия си репертоар и младежки дух, танцовият състав е част от визитката на град Добрич.

Откриването на фестивала ще бъде на 25 юли от 19 часа на пл.”Свобода”. Половин час по-рано ще започне дефиле на участниците от подлеза на парка към центъра. В съпътстващата програма са включени няколко събития. В дните на феста на пл.”Свобода” ще има изложение на традиционни български занаяти на Сдружение „Общество за фолклор“. На 26 юли от 10 до 12 часа в Художествена галерия ще се състои Арт ателие, а на следващия ден на сцената на пл.”Свобода” – танцова работилница.