Свлачище в района на ресторант "Моби Дик" край Албена се активизира около 10.30 ч. във вторник. Двама души са били затрупани. Заведението се е свлякло до морския бряг. Заедно с постройката от лека конструкция, има и повалени  дървета. Според първоначалната информация, в заведението били собственикът и съпругата му, съобщават от МВР. 

свлачище Балчик Моби Дик
БТА


Пристигналите на място спасителни екипи  чули гласовете им и разбрали, че са затиснати. Първо е изведен мъжът, който е пострадал само с охлузвания. Незабавно било предприето разчистване на отломките, за да се осигури достъп и до затиснатата жена. Тя е била заклещена между две витрина. Жената е извадена – получила е повърхностни наранявания и фрактура на единия глезен. 

БГНЕС


"Сигналът за инцидента е получен в 10:34 часа тази сутрин. Затиснати са били мъж и жена. И двамата са транспортирани в болница без опасност за живота. По данни на пострадалите и на очевидци, заведението току-що е отворило и в него не е имало други хора. Свлачището е засегнало само един автомобил", съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Добрич комисар Дарин Димитров.

БГНЕС

свлачище Балчик Моби Дик
БТА


Други 17 автомобила, собственост на плажуващи, са блокирани. Те са паркирали в нарушение на заповед на кмета на Община Балчик Николай Ангелов, която забранява достъпа на превозни средства в района.

свлачище Балчик Моби Дик
БТА


По данни на очевидци, по времето на свличането на земната маса не е имало хора по алеята. Мястото е оградено и обезопасено. Създадена е организация за разчистване на алеята към плажа за освобождаване на пътя за автомобилите, които остават откъснати от пътната мрежа.

свлачище албена Балчик
МВР

"Община Балчик изпрати веднага поисканата тежка техника. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението“ от Албена и Балчик проверяваха и за други затрупани хора", съобщиха от Община Балчик на своята фейсбук страница. 



Остава опасността от нови свличания на земна маса. По тази причина ще бъдат предприети действия за затваряне на останалите четири заведения в района, каза Николай Ангелов.

свлачище Балчик Моби Дик
БТА


Затрупаното заведение е "Моби Дик". При свлачище на същото място през 2003 година загинаха собственикът Христо Господинов и главната му счетоводителка Дора Христова.