Светлозар Игов представя в Добрич книгата си за Йордан Йовков
Светлозар Игов представя в Добрич книгата си за Йордан Йовков / helikon.bg

Книга, посветена на писателя Йордан Йовков, ще бъде представена в Добрич. Неин автор е проф. Светлозар Игов. Изданието се нарича "Балканът, ханът и чифликът", с подзаглавие "Привидният реализъм на Йордан Йовков".

Премиерата е от 17.30 ч. в Регионална библиотека "Дора Габе". Книгата ще представи доц. Антония Велкова-Гайдарджиева от Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий". Изследователският труд излиза с марката на издателство "Литературен форум" и финансовата подкрепа на община град Добрич. Проф. Светлозар Игов получи през 2010 година националната награда „Йордан Йовков" за научни изследвания и популяризиране на Йовковото литературно наследство.

Проф. дфн Светлозар Игов (р.1945) е завършил славянска филология в Софийския университет, специализирал е в Загреб и Белград. До 2010 г. е научен и старши научен сътрудник в Института за изкуствознание и Института за литература при БАН. Преподавател е в Пловдивския университет. Издал е 40 книги, сред които „История на българската литература", монография за Иво Андрич, студии и монографии за класически и съвременни български писатели, две книги критика „Грозните патета", три книги с фрагменти „Призори", стихосбирките „Отсъствие", „Tragelaphos и други стихотворения" и „Там", романите „Елените", „Там, на Балканите" и др.