Стилиян Митев е новият шеф на областна дирекция Земеделие Добрич
Стилиян Митев е новият шеф на областна дирекция Земеделие Добрич / Областна администрация Добрич

28-те областни дирекции „Земеделие" в страната от днес са с нови директори. Те са получили заповедите си за назначение на среща с тримата заместник-министри на земеделското ведомство. В края на миналата седмица досегашните шефове бяха освободени от министър Найденов, заради установени груби нарушения в управлението на дирекциите, както и заради неправомерни замени на земи.

Директор на областната дирекция "Земеделие" в Добрич става Стилиян Митев. Той е председател на областната младежка организация на ГЕРБ. 28-годишен е, юрист по образование, завършил е Варненския свободен университет. През последните месеци е работил в дирекция "Поземлени отношения" в Министерството на земеделието и храните.

Митев бе представен в 9.00 часа пред служителите на дирекцията от областния управител Желязко Желязков, който отбеляза: "Той ще сложи ред в службата, тъй като досега такъв нямаше". Днес Стилиян Митев ще се срещне с началниците на общински служби, със счетоводството и по 5 минути ще беседва с всеки от служителите за опознаване.

С решение на кабинета областните дирекции „Земеделие" ще бъдат самостоятелни юридически лица на бюджетна издръжка - второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните. С промяната областните дирекции вече няма да са част от структурата на главна дирекция „Земеделие", а ще се ръководят и представляват от директор. Трудовите и служебните правоотношения на служителите от общинските служби по земеделие също ще преминат към областните дирекции „Земеделие".
Има консолидиран план за действие по отношение на преките плащания, и първа и най-неотложна задача, която трябва да изпълнят новите директори, ще бъде да се запознаят с темпа на извършването на теренните проверки, свързани с преките плащания на площ. Това заяви Преслав Борисов, в чийто ресор на заместник-министър влиза дейността на областните дирекции „Земеделие". Бързото приключване на проверките е необходимо, за да няма забавяне при стартирането на плащанията и тази информация да бъде навреме предадена към структурите на Държавен фонд „Земеделие", за да започнат те плащанията към земеделските производители навреме, уточни Борисов.
Ще трябва да се изготви и пълна справка за точната картина на баланса на Държавния поземлен фонд на годишна база, както и справка за начините на провеждането на търгове, подчерта още Борисов.

Ще бъде необходимо извършване на стриктен анализ на цялостната дейност на дирекциите досега и оптимизиране на техните функции, уточни от своя страна заместник-министър Георги Костов. Министерството ще разчита във всяко едно отношение на областните дирекции „Земеделие", които са най-близо до земеделските производители и познават най-добре проблемите по места. Същевременно той подчерта, че важна част от задачите на областните дирекции ще бъде оптимизирането и на бюджетните постъпленията от земеделие.