Станишев: От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 8.5 %
Станишев: От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 8.5 % / netinfo

На първи октомври ще се премахне една стара несправедливост по отношение на пенсиите до 2001-ва година, заяви в Балчик премиерът Сергей Станишев. Сега по думите му тези пенсии са много ниски и се създава социално напрежение вътре сред пенсионерите.

Всички пенсии ще бъдат преизчислени  и така около 1млн. и 200 хил. души ще получат увеличение средно с около 8.5 % , обясни премиерът.

Правителството планира още увеличение на енергийните помощи с около 60 % и осигуряване на индивидуални финансови пакети за хората, които най-тежко чувстват въздействието на инфлацията.

Министър-председателят Сергей Станишев посети сезонния почивен Дом за стари хора в Балчик. Домът е единствената по рода си у нас специализирана институция за почивка на възрастни хора и хора с увреждания от цялата страна.

Премиерът пое ангажимента да проучи възможностите сега съществуващата база да се разшири с изграждането на още едно крило. Той подари на почивната станция две инвалидни колички, комбинирани столове за баня и тоалет и музикална уредба.