Протест пред РЗИ Добрич
Протест пред РЗИ Добрич / Дарик Добрич
Шефът на РЗИ-Добрич: Исканията са справедливи
За справедливо и достойно заплащане на труда и за провеждане на структурни реформи се обявиха на втори пореден протест служителите на РЗИ – Добрич. По обед те излязоха пред сградата на инспекцията, за да подкрепят националния протест на здравните инспектори, който се проведе по същото време в столицата пред Министерство на здравеопазването. Само преди месец те отново протестираха с искания за по-високи заплати. 

Служителите в здравните инспекции настояват заплатите им да се обвържат с икономически показател и повишение с не по-малко 20% или с конкретна твърда сума от 1 май 2018 г. Те искат и да се създаде класификатор на длъжностите за работещите в системата. Настоява се също представители на РЗИ да вземат участие в работната група за обсъждане на промените в Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация. 

В Министерски съвет днес протестиращите внасят Декларация с исканията си с подписите на служители от 20 регионални здравни инспекции в страната.  

„Излизаме да подкрепим колегите си в столицата, за да видят в Министерство на здравеопазването, че служителите от всички РЗИ в страната заставаме зад декларацията” – заяви Евгения Николова, технически сътрудник на директора на РЗИ – Добрич.

По думите й средното увеличение на заплатите в РЗИ – Добрич е 10% върху основното заплащане. „20% от служителите в РЗИ – Добрич са на минимално заплащане от 510 лв., така че с увеличението те получават 561 лв. месечно. Има служители, назначени от предходната година, които не са атестирани и при тях увеличение няма. Проблемът при нас е, че увеличението на заплатите е обвързано с атестации, които се извършват всяка година. След като за РЗИ – Добрич бе одобрено 15% увеличение, не всички го получиха” – коментира Николова.

РЗИ Добрич
Дарик Добрич

„От 6 години нямаме промяна в заплащането” – заяви друга от протестиращите - Снежина Кафалиева, младши експерт и медицински лаборант. „В момента заплатата ми е 600 лв. бруто с увеличението. Ние не получаваме клас прослужени години. В нашата микробиологична лаборатория сме само три лаборантки, като едната колежка е пенсионерка, а другата е в пенсионна възраст. Заплащането е унизително, работим анализи и проби на Добрич, Добричка област и втора година и пробите на Силистра, където са закрити лабораториите, а не получаваме заплащане за това. Какво ни остава – да си подадем масово оставките, да затворят лабораториите и да няма кой да извършва здравен контрол? Лично аз бих напуснала, ако нещата не се променят, защото във всяка една сфера ще получавам повече пари от сегашната си заплата. Дори чистачките и санитарките вземат повече от нас” – сподели Кафалиева.
 
Директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова не излезе сред протестиращите, но заяви за Дарик, че подкрепя справедливите им искания. „Считам, че исканията на служителите в РЗИ – Добрич са справедливи. Увеличението на фонд работна заплата в нашата инспекция е с 15%, а не с обещаните 18%. Целта на това увеличение бе да се възстанови диференцираното заплащане, съобразно квалификацията, опита и компетентността на служителите, което не се случи. Всички директори на всички инспекции многократно сме предупреждавали МЗ, че ниското заплащане демотивира служителите, те напускат системата и губим ценни за нас хора” – коментира д-р Ангелова.

РЗИ Добрич
Дарик Добрич