Силна вяра и добротворство пожелават за 2015 г. певиците от храм „Св.Троица
Силна вяра и добротворство пожелават за 2015 г. певиците от храм „Св.Троица / Дарик Добрич
Силна вяра и добротворство пожелават за 2015 г. певиците от храм „Св.Троица"
77215
Силна вяра и добротворство пожелават за 2015 г. певиците от храм „Св.Троица"
  • Силна вяра и добротворство пожелават за 2015 г. певиците от храм „Св.Троица"

Ангелски гласове звучат при всяка служба в храм "Света Троица". Това са клиросните певици Мариана Каракашева и Мариана Колева. Те изпълняват мисията си със скромност, вяра и смирение. Магията, която сътворяват не може да се опише с думи. Решението да се занимават с клиросно пение двете обясняват с "То е по Божи промисъл и по голяма Божия милост" и "Наистина няма случайни неща". Казват "пение", а не пеене, защото идва от ангелското пение. "Да пееш на клира е да пееш на създателя на вселената. Променя живота ти по благословен начин. Всички часове, които си посветил на това са за спасение и няма по-прекрасно спасение", споделя Мариана Каракашева. Преди служба се молят на светите певци преди тях - Йоан Кукузел, Йосиф Песнописец, Роман Сладкопевец, Йоан Дамаскин, написал повечето от нещата, които пеят още през VIII век.

За да бъдеш на този пост се иска специално обучение, което продължава с години, а така също и умение и подготовка. И двете са певици. Мариана Каракашева е пяла в детския хор на Захари Медникаров, на когото благодари, че ги е научил да се справят с трудното дело. Тя е научила наскро, че маестрото е започнал своята диригентска дейност именно в храм "Света Троица".

Мариана Колева е дипломиран музикален педагог с класическо пеене и също е специализирала клиросно пение. Благодари, че е попадала навсякъде при най-добрите учители, от които "откраднала" най-ценното. "Ние сме връзката, помагаме на хората, които са тук, чрез нашето пение да достигнат по-близо, да успеят да се докоснат до същността, до Господа. Тази магия им помага допълнително", казва тя.

Мариана Каракашева обяснява, че който иска да пее на клира трябва да се въоръжи с търпение и желание за много труд за години напред. Но казва, че когато си близо до Бога, се живее по-леко, защото в сърцето ти е светло и хубаво и щом паднеш, по-лесно ставаш.

Тя пожела за новата година на хората силна вяра и упование. "Господ ни е приготвил такова прекрасно място, което не може да се опише с думи, и затова нашият живот е една изключителна борба, защото ние трябва да заслужим мястото си в рая".
Мариана Колева пожела хората да затворят очи, да си помислят нещо много хубаво, защото тогава ще усетят красота в себе си, "защото когато допуснем и помислим позитивното, ние го раздаваме и около нас". (Чуйте двете дами в аудио файла)