/ Дарик Добрич, архив

От днес започват дни на отворени врати в детските заведения на Добрич. Инициативата се прави за втора поредна година. Целта е родителите да се запознаят с материално-техническата база, но и с условията за социализация и възпитание на децата им, коментира в ефира на Дарик зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Часовете за посещение са между 16.00 и 18.00, за да се демонстрира и учебната дейност. Родителите ще могат да се посетят всички помещения и всеки техен въпрос ще получи отговор на място, гарантират от администрацията.

Баева посочи, че във всички общински детски заведения условията за отглеждане са добри и атмосферата е приятна. Дори сградите отвън не винаги да са достатъчно привлекателни, вътре материалната база е отлична, а персоналът е мотивиран и компетентен, каза тя.

През настоящата учебна година ще продължи ремонтирането на фасадите, което прави общинското предприятие „Комунастрой“. След като се укрепят мазилките, ще се премине към освежаване. „Целта ни е да ги оцветим така, че да си личи отдалеч категорично, че сградите са детски заведения“, информира зам.-кметът.

Ще бъде сменена дограмата на градина №32. С нова дограма и външни щори вече е ясла №4. Голям ремонт тече в ясла №5 на ул. „Екзарх Антим“, който забавя приема на деца. Поради авария на парната инсталация, се наложило подмяна на ВиК тръби, подова настилка и легла.

От Общината се извиняват за проточването на дейностите и благодарят за разбирането на майките, които чакат децата им да започнат посещенията си там.  

От Общината искат да сменят съоръженията за игра на дворовете на всички ясли, каза още зам.-кметът и се обърна към активния бизнес в Добрич да помогне със средства за нови пързалки, люлки, пейки и т.н.

До края на април се извършва прием на документи за деца, които ще постъпят наесен в първа група на детските градини на Добрич. В яслите предстои от 1 април прием за периода септември-декември, като при свободни места може и по-рано. През цялата година върви прием във всички заведения, където има свободни места.

В Добрич в момента работят 3 детски ясли, като две от тях имат по две сгради, а №4 има два филиала. Има 14 детски градини, но три от тях са с по две сгради.