Ще гледаме съвременна драматургия на сцената на Кукления театър
Ще гледаме съвременна драматургия на сцената на Кукления театър / Куклен театър, Дарик Добрич
Ще гледаме съвременна драматургия на сцената на Кукления театър
60731
Ще гледаме съвременна драматургия на сцената на Кукления театър
Ще гледаме съвременна драматургия на сцената на Кукления театър
  • Ще гледаме съвременна драматургия на сцената на Кукления театър
  • Ще гледаме съвременна драматургия на сцената на Кукления театър

Пет нови заглавия ще поднесе през тази година Куклен театър "Дора Габе" на своите почитатели, съобщи директорът Петър Петков. Първата премиера е утре - на народната приказка "Тримата братя и златната ябълка", драматизирана от Мирослав Стоилов. Режисьор е Даниела Христова, за която това е девето представление на добричка сцена, сценограф е Христина Стоилова, участват Велма Кирова, Румен Куртев, Петър Петков и Димитър Ялнъзов. Това е една приказка за храбростта и любовта, каза режисьорката. Така също като важни теми в спектакъла драматургът е извел мързелът и готованството.

На добричката публика предстои през този сезон да се срещне с три пиеси съвременна драматургия. Режисьорката Яна Цанкова ще постави в Добрич испанския автор Алфонсо Вайехо с неговия текст "Пред зейналия гроб". Представлението ще бъде за възрастни и ще се играе основно на открито. С него добричкият куклен театър планира да участва на фестивала "Пиеро" в Стара Загора, утвърдил се като престижен форум, съобщи Петков. Премиерата се планира за началото на май.

Другото съвременно заглавие ще бъде "Принцесата и свинарят" - адаптация от Панчо Панчев, С него ще се отбележи 80-годишнината на автора, който се очаква да гостува в Добрич на премиерата в средата на юни. Режисьор ще бъде Веселин Анев.

Наесен ще бъде премиерата на спектакъл с марионетки - "Магия за злато" от Весела Богданова-Фламбурари, която е дъщеря на скулптора Никола Богданов. Нова пиеса, която се поставя за първи път в България, каза Петков. Веселин Анев, който е учил в Чехия, ще помогне на добричките актьори да усъвършенстват през лятото тази най-трудна система в кукленото изкуство, съобщи още той.

Кукленият театър ще почете и патрона си - поетесата Дора Габе, от чието рождение през 2013-а се навършват 125 години. Най-новото попълнение на трупата - актрисата и режисьор Велма Кирова, ще постави спектакъл по произведения на авторката за деца с работно заглавие "За нас, малките". Неговата премиера ще бъде на 25 март - Благовещение.

Чуйте в двата аудиофайла - песни от спектакъла "Тримата братя и златната ябълка" и думите на режисьора Даниела Христова; думите на Петър Петков