Ще доразследват делото за източване на НОИ
Ще доразследват делото за източване на НОИ / netinfo
Добричкият районен съд не даде ход на дело за източване на НОИ и го върна за доразследване в прокуратурата. Магистратите прецениха, че материалите по делото трябва да се предявят на шефа на НОИ, а не на директора на РУСО-Добрич.

Пред Темида трябваше да застанат осем души, замесени в престъпна схема с назначени фиктивно на работа бременни жени. Случаят е от 2000 година.

В основата на историята са Снежана и Георги Великови от Добрич. Жената в момента е в неизвестност. Миналата година тя е била обявена за международно издирване с европейска заповед за арест. Варненската полиция пък я търси за друга схема за документни измами, каза прокурорът Пламен Николов.

Преди 8 години Великови се снабдили с личните данни на 63 бременни социално неосигурени ромки.
Срещу суми от по 10 – 20 лева жените подписали трудови договори и пълномощни на работодател. Ромките били назначени фиктивно на работа във фирми-фантоми на петима от останалите обвиняеми.
След раждането на бебетата Великови започнали да теглят полагащите се обезщетения от една минимална заплата от сметките на майките.
Аферата излязла наяве, когато на служителите от РУСО им направило впечатление, че по сметките на жените постъпват малко средства, а се теглят големи суми. Щетата е за общо 67876 лева.

Семейство Великови се развели през 2005 година.