Шест сгради в Генерал Тошево ще бъдат санирани по ОП „Региони в растеж”
Шест сгради в Генерал Тошево ще бъдат санирани по ОП „Региони в растеж” / Дарик, архив

Община Генерал Тошево подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с управлящия орган на ОП „Региони в растеж” за енергийно обновяване на шест обществени сгради. Това са сградите на общината, Дирекция „Бюро по труда”, Ученическото общежитие, ОУ„Христо Смирненски”, НЧ „Светлина – 1941” и НЧ „Иван Вазов – 1946”, кв. Пастир.

Стойността на проекта е 2,7 млн.лева, като 284 235 лв. от тях поема община Генерал Тошево.

Предвиждат се дейности по конструктивно възстановяване и подсилване на сградите, подмяна на дограма, топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.), модернизиране на системите за поддържане на микроклимата, ремонт или подмяна на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност, подобряване достъпа за лица с увреждания и др.

Очаква се реализирането на заложените в проекта енергоспестяващи мерки да доведе до значителен екологичен ефект –ще се подобри комфорта на обитаване за служителите и учениците, ще се намалят разходите за електро- и топлинна енергия.

Предстои общината да проведе процедура за избор на изпълнител. Най-рано строителството ще започне в средата на следващата година.