Сградите в Добрич би трябвало да устоят на силно земетресение
Сградите в Добрич би трябвало да устоят на силно земетресение / Дарик Добрич
Сградите в Добрич би трябвало да устоят на силно земетресение
54522
Сградите в Добрич би трябвало да устоят на силно земетресение
  • Сградите в Добрич би трябвало да устоят на силно земетресение

Добрич попада в земетръсна зона от 8-ма степен по действащата сеизмична карта на България, коментира за Дарик зам.-кметът на общината арх. Пламен Ганчев. Затова по думите му на 8-ма степен се осигуряват и конструктивните проекти на всички обекти, които се изграждат в града. Освен това сградите с особено предназначение - за масово пребиваване на хора, болници, полицейски управления, противопожарни служби, се оразмеряват с още един допълнителен коефициент, посочи Ганчев.

Той обясни, че сеизмичната картата на страната е разработена по 12-степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник, която определя трус от 9-та степен като разрушителен.

Оразмеряването на конструкциите за земетръс започва от 1964 година, посочи арх. Ганчев. След земетресението от Вранча  през 1977 година и това във Стражица през 1986 година са внасяни допълнителни промени в нормите, а от 1987-ма  действа новият правилник за оразмеряване на конструкциите за земетръс, който работи и досега.

Зам.-кметът отбеляза, че по-голямата част от жилищата в Добрич са строени след 50-те, 60-те и 70-те години. Те са от три основни типа - изграждани по едропанелния способ, по способа на пълзящия кофраж и много малка част по скелетна безгредова система. "Тези три типа сгради определят качеството на сградния фонд в града и те показаха много добро поведение при земетресенията през 77-ма и 86-та година", коментира зам.-кметът. По думите му експертните оценки, направени непосредствено след тези трусове са показали, че сградният фонд в Добрич като проектна сеизмична устойчивост попада в определението "добър" и "много добър". Пострадалите тогава сгради са обследвани, направени са им експертни оценки и е извършено укрепване. Става дума за 6-8 етажни блокове в централната част на града, строени през 50-те 60-те години, поясни Ганчев.

Най-рискови сгради
са тези, които не са изпълнени по проект, тъй като допуснатите грешки по време на изпълнението се проявяват в екстремни моменти, коментира още арх. Ганчев. Той подчерта, че единствено отговорен  за състоянието на сградата, която обитава е нейният собственик. В тази насока са и изискванията на Наредбата за техническите паспорти на строежите, която задължава всички инвеститори и собственици да съставят технически паспорти на обектите. За новите сгради това се прави преди тяхното въвеждане в експлоатация, но за построените преди Наредбата, която е от 2006 година, изработването на технически паспорт трябва да се възложи от собствениците, обясни Ганчев. За по-ниските блокове - от 5-та  категория, крайният срок за изработване на технически паспорт е 2018 година. За най-масовите жилища в Добрич, които са от 4-та категория, крайният срок е 2016-та.

Техническият паспорт трябва да съдържа цялата информация за сградата - основните й характеристики и какви промени и преустройства са извършвани в нея. Документът трябва да се актуализира след всяка извършена промяна, а  изработването му се прави лицензирани консултантски фирми, подчерта още зам.-кметът.

В момента има възможност собствениците на жилища да получат безплатен технически паспорт по проект "Енергийно обновяване на българските домове", припомни Ганчев и призова добричлии да се възползват от това. Подаването на заявления за него стартира на 1 юли. Дарик припомня, че за всяка одобрена сграда по този проект 50% от средствата, необходими за подобряване на енергийните й характеристики ще се осигуряват безвъзмездно, а останалата половина трябва да се плати от собствениците. Проектът покрива изцяло разходите за техническото обследване на характеристиките на сградата, включително и изготвянето на технически паспорт.

Община Добрич ежегодно заделя средства от бюджета си за изготвяне на паспорти на общинските сгради, увери Ганчев. По думите му около 30-40% от тях вече имат паспорти.

Разговора с арх. Ганчев можете да чуете в прикачения файл.