/ БТА
Родители и бивши възпитаници на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“ (ПГВМ) в Добрич се събраха на протест срещу избора на нов директор на учебното заведение. След проведен конкурс за директор на гимназията бе избрана Даниела Георгиева. 

Протестиращите настояват за нов конкурс и промяна в правилата, защото според тях директор на ветеринарна гимназия трябва да е ветеринарен лекар. 

Велина Недева, протестиращ родител, каза, че са се събрали в двора на училището, за да призоват новоназначената директорка с чест и достойнство да излезе от ситуацията. Според тях това не е правилният избор за ръководител на ПГВМ. 

БТА

„Ние, родителите, сме сигурни, че тука има някаква партийна намеса. По такъв начин е станало назначението. Не може иначе да не бъде избран за директор човек, който 27 години е работил в тази гимназия“, каза още Недева. 

Родителите очакват подкрепа от Министерството на образованието и науката и от Община Добрич. 

"Искаме просто дамата да се откаже от директорското място. За поста има подходящ директор, който се е подготвял много години подред", каза Радостина Момчилова, която също е родител на гимназист. 

Бившият възпитаник на гимназията Невим Исмет каза, че протестира днес, защото е против поставянето на „разни калинки“ на подобни постове. „Не може човек без никакъв опит в училището да е директор на ветеринарна гимназия. Ние призоваваме за честен избор. Мисля, че е по-справедливо учител, който е преподавал дълги години в гимназията, да я ръководи". 

Красимира Димитрова изрази съжаление, че "училището отива в тази насока". "Има много хубави преподаватели и програми, по които работи училището. Надявам се децата ни да останат да учат в това училище", каза още тя. 

БТА

"Трябва да се направи всичко възможно моралът да възтържествува. Нека госпожата, която е спечелила конкурса, да й проработи моралът и да не престъпва прага на това учебно заведение”, каза и бившият възпитаник на гимназията Васил Харизанов. 

Досегашният директор на гимназията д-р Светла Тодорова благодари за подкрепата на родителите и бившите възпитаници на гимназията. 

През миналата седмица с протест пред сградата, в която се помещава Регионалното управление на образованието в Добрич, колективът на гимназията също изрази несъгласието си с избора на нов директор. Преподавателите изпратиха и отворено писмо до Президентството и Министерството на образованието и науката.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Живкова/БТА