/ iStock/Getty Images
През отминалата 2021 година от Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич са осиновени 121 кучета, сочи годишният му доклад.

Откакто съм ръководител на приюта - вече над 10 години, толкова много животни никога не са били осиновявани, каза д-р Михаела Тосева. През отчетния период са заловени и настанени 335 бездомни четириноги, също толкова са обезпаразитени. За бяс са ваксинирани 218.

Осигуряват обяд на 120 жители в Генерал Тошево през 2022-а

На кастрация са подложени 186 кучета, с което е предотвратено раждането на голям брой нови бездомничета, гласи докладът. Под надзор на граждани през 2021 година са били 12 кучета. Върнати по местообитание са 104.

Според доклада през изминалите 12 месеца се наблюдава задържане на популацията на безстопанствени кучета, с тенденция за нарастване. Продължава практиката да се изоставят или пускат без надзор представители на едри и агресивни породи.

Липсата на маркировка прави невъзможно санкционирането на недобросъвестните стопани. Такива кучета обикновено са по-малко социализирани, което е причина повечето инциденти с агресивни четириноги да възникват именно от тях, гласи докладът.

През отминалата година обитателите са получили много подаръци от дарители - храна, колибки, десетки постелки, одеяла и палети, каза за БТА Илиана Ташева, доброволец в приюта от 2015 година.

Само за няколко дни по празниците са постъпили 200 консерви и над 700 лева. С част от сумата са закупени още 200 консерви, а с остатъка - ваксини и противопаразитни медикаменти.
БТА