Районен съд
Районен съд / Районен съд-Балчик

Районният съд в Балчик обявява днес Ден отворените врати. Той ще започне с посещение на ученици от СУ “Христо Ботев“ в Балчик в сградата на съда. Младите граждани ще се включат в кампанията на съда за изготвяне на препис на Конституцията на Република България.

Те ще препишат на ръка глава шеста „Съдебна власт“, в която са регламентирани основни понятия, структурата и процедурите на третата власт. Целта на Районен съд - Балчик е повишаване на правната грамотност и култура на младите хора, изграждане на отношение за значението на основния закон и възпитаване на уважение към него. Затова всеки от учениците ще получи екземпляр от Конституцията на Република България, предоставена от Висшия съдебен съвет.

Съдът е отправил покана до Народното събрание на Република България за гостуване на изложба „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, посветена на 140 години от създаването на Търновската конституция. Тя ще бъде подредена на втория етаж в Съдебна палата – Балчик, и достъпна за всички посетители от 30 септември до 25 октомври тази година. Гостуването на изложбата е повод да си припомнят имената на представителите на град Балчик, взели участие в създаването на Търновската конституция. Участници по право в Учредителното Народно събрание са били Михаил Паничерски - председател на Балчишкия окръжен съд, Васил Холевич и Янаки Комнино като председатели на Балчишкия градски съвет, а Хаджи Гено ХаджижечовХолевич - като депутат по избор.

Паралелно ще бъде представена във фоайето на втория етаж в сградата на съда изложба на Историческия музей „Храм на понтийската майка на боговете – Кибела“. Гостуването ѝ ще се осъществи в периода 30 септември – 4 октомври.

Откриването на двете изложби е насрочено за 30 септември, в 11,30 часа. Освен магистратите и съдебните служители, са поканени да присъстват уредници в Исторически музей – Балчик и граждани.

Денят на отворените врати включва също среща на магистратите със съдия от Германия, гост на Районен съд – Балчик, по Програмата за двустранен обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение.