Пътуващо кино тръгва днес от Каварна
Пътуващо кино тръгва днес от Каварна / Sofia Photo Agency

Проектът на Андрей Слабаков "Пътуващо кино" стартира днес в Каварна с прожекция на последния филм на режисьора - "Хиндемит". Идеята е едни от най-новите български филми да обиколят страната в продължение на почти година. За това време те ще бъдат прожектирани в около 150 града. За да даде начало на инициативата „Пътуващо кино" в Каварна е поканен и зам-министърът на културата Явор Милушев.

Андрей Слабаков споделя, че работи върху инициативата вече две години и половина. Според него българските зрители трябва да гледат български филми и то на голям екран. Това означава да бъде възстановена традиция, която е отпреди повече от 20 години. "Тогава в България имаше над 3000 киносалона, а сега са едва към 40", каза Слабаков.

На прожекциите на "Пътуващо кино" ще присъстват и актьори, участвали в конкретния филм. Ще се правят по две прожекции на ден – една от 15.00 и една от 18.00 часа, а билетите ще струват 2 и 3 лева. Следващите спирки на "кинолентите на колела" са Балчик и Шабла.

Филмът "Хиндемит" ще бъде представен пред каварненската публика днес от 18.30 часа, след което е предвидена среща на зрителите с режисьора Андрей Слабаков и неговия баща - актьора Петър Слабаков. На 7 юни ще има още две прожекции - от 15.00 и от 18.00 часа. Лентата е от 2007 година и разказва историята на две съвременни български семейства, живеещи в новопостроен квартал. Ролите се изпълняват от БГ-звездите Ернестина Шинова, Валентин Танев, Малин Кръстев, Петър Слабаков, Нети, Деян Донков и др. Следващите два филма, които ще бъдат показани, са "Малки разговори" и "Пазачът на мъртвите".