Пътеводител на родния край ще получат началните класове в областта
Пътеводител на родния край ще получат началните класове в областта / Дарик Добрич

Всички 6 500 ученици от началния курс в Добричка област ще получат като подарък за първия учебен ден книжка – пътеводител на родния край. Идеята е взаимствана от столична община, където миналата година за първи път в страната е била осъществена, съобщи зам.-областният управител на Добрич Тодор Георгиев.

В книжката са включени 15 забележителни места в Добруджа, които е препоръчително да се посетят и разгледат, по подобие на кампанията „100 Национални туристически обекта”.

Сред забележителностите подбрани в книжката са архитектурният комплекс "Старият Добрич", Центърът за защита на природата и животните и Художествената галерия в Добрич, Зеленият образователен център в Шабла, каньонът Суха река, резерватите Яйлата и Калиакра, "Двореца" в Балчик.

Най-активните участници в кампанията, посетили и взели печат от всичките обекти, ще бъдат поощрени с награди, а срокът за събирането на печатите е до 30 юни 2013 година, информираха от Областна администрация.

Специално за кампанията „Опознай родния край” от БТС ще изработят уникални печати, заяви Неделчо Василев – областен представител на БТС и председател на туристическо дружество „Добротица”. Пътеводителите излизат в тираж 7 000 броя със спомоществователството на „Албена”АД и печатница „Фолиарт”. Те ще бъдат раздадени на деца и учители в общо 72 училища в областта.

„Идеята е да има устойчивост на проекта и издаването на подобни книжки да се превърне в традиция и през следващите учебни години” – сподели още зам.-областният управител Тодор Георгиев. Предвижда се такива пътеводители да бъдат издадени за всичките 28 области в България.