/ iStock/Getty Images
Протестиращи с плакати "Искаме вода!", "Къпането забранено", "Къде е държавата?" излязоха на пътя Добрич-Силистра заради проблеми във водоснабдяването.

Жители на село Алцек се събраха в центъра на село Хитово заедно с местни хора и преминаха със знамена и празни туби многократно по пешеходната пътека на пътя в опит да спрат автомобилния трафик.

"Чешмите са сухи от 26 декември миналата година и оттогава Алцек, в което живеят 500 души, е без вода", заяви кметът на селото Акиф Салим, като добави, че водоподаването е нередовно от 2019-а, когато той е встъпил на поста. "За детската градина носим вода от естествените чешми извън селото, а трябва четири пъти на ден да се приготвя храна, да се дезинфекцира, да се мият тоалетни", описа ситуацията в детското заведение в Алцек учителката Валентина Жекова. Майката на три деца Антоанета Антонова каза, че 9-годишният й син отдавна не иска да се къпе в корито и добави, че в 21-и век местните хора не могат да използват бойлери и автоматични перални.

В над 50 на сто от селищата в Добричката община, които наброяват 68, са с нарушено водоподаване, заяви на протеста кметът на общината Соня Георгиева като посочи, че всеки ден подават информация във "ВиК" и в областната управа. Местните хора се съмняват, че не само възникват аварии, но няма нормално налягане, защото помпите за добив на вода не се пускат.

От "ВиК"-Добрич вече заявиха в становище, че са отстранени аварии по захранващ водопровод към двете села. Водното дружество уточнява, че в Хитово абонатите са натрупали 12 649 лева, а в Алцек - 29 000 лева задължения, но водоподаването към нито едно домакинство не е прекъснато.
БТА