Проектът за саниране на читалище „Йордан Йовков” получи официално одобрение
Проектът за саниране на читалище „Йордан Йовков” получи официално одобрение / Дарик Добрич

Проектът за цялостен ремонт на читалище „Йордан Йорков” вече е официално одобрен, съобщи председателят на читалищното настоятелство Юлия Стаматова.

„Получихме  потвърждение от Националния доверителен Еко Фонд, ремонт на читалището ще има и това вече е 100% сигурно”, заяви Стаматова. Дейностите ще започнат на 1 май догодина и трябва да приключат за 5 месеца, до 1 октомври. Стаматова припомни, че проектът предвижда нови дограми, нова инсталация, нови покривни конструкции. По повод коментари в интернет пространството тя подчерта, че сегашната визия на фасадата на читалището ще бъде напълно запазена и проектът не предвижда нищо „цветно и шарено”, каквито съмнения се изказвали.

Общата стойност на проекта е 1 112 000 лева без ДДС. До месец април догодина читалището трябва да осигури 15% от сумата или 166 800 лева без ДДС за съфинансиране. Ръководството на културния институт се надява средствата да бъдат набавени с подкрепата на общината и държавата.

Със собствени сили ще се работи за осигуряване на други 100 хил. лева, с които ще се заплати дължимото по договора за консултиране, за направения енергиен одит на сградата и за проектирането. Към момента читалището е платило от собствения си бюджет около 25 хил. лева и разчита остатъкът до 100 хил. лева да се набере от дарения. Дарителската кампания ще стартира официално на 18 октомври с благотворителна вечер, за която са подготвени 300 покани. Стойността на куверта е 50 лева, като се очаква 20 лева да бъдат използвани за разходите по вечерта, а останалите 30 да бъдат внесени в дарителската сметка на читалището. „Правим тази среща, за да се видим с големите фирми в града, които са се доказали като дарители, да си кажем всичко, свързано с проекта и да си сътрудничим и занапред”, отбеляза Стаматова. Тя обяви още, че една от звездите на българската поп музика добричлията Мирослав Димов - Миро е приел да бъде лице на дарителската кампанията и е подготвил специално послание за нея. Настоятелството е потърсило съдействие и от други успели в страната и чужбина добричлии, част от които са бивши възпитаници на школите на читалището.

Едновременно с това се прави всичко възможно читалището самостоятелно да набавя средства, посочи Стаматова. Тя обясни, че културният институт е излязъл на свободния пазар за електроенергия, договорена е по-изгодна цена и сега месечно се плащат 35% по-ниски сметки за ток. Наскоро беше обявена акция за предаване на вторични суровини на стари книги от библиотеката, средствата от която също ще отидат в дарителската сметка за проекта. Заради появилите се коментари, че книгите биха могли да се предложат на разпродажба вместо да се изхвърлят, Стаматова изрично подчерта, че става дума за ежегодна акция в библиотеката, при която се правят отчисления на стари изпокъсани списания, вестници и книги с липсващи страници, които не биха могли да се използват.

Читалищното настоятелство работи и по проект за ремонт на две зали, които ще могат да се използват за кинопрожекции, припомни Стаматова. Залите са огледани от представители на кино „Арена”, които подготвят проект, от който ще стане ясно колко точно средства ще бъдат необходими за нова климатична инсталация на залите и най-модерно оборудване за кино. За реализацията на този проект читалището най-вероятно ще търси финансиране от фондация „Америка за България”. Залите ще се ремонтират от читалището, а киното ще плаща наем за използването им, подчерта Стаматова.

Идеята е двата проекта да се застъпят и ако всичко върви по план на 1 октомври догодина Добрич да се радва на напълно санирана читалищна сграда и две ремонтирани зали в него.