/ Дарик Добрич
Председателят на комисията по земеделие към Народното събрание Десислава Танева, която е и бивш министър на ресора, посети Добрич и се срещна със земеделски производители от региона по покана на депутатите от ГЕРБ Даниела Димитрова и Пламен Манушев. Срещата бе инициирана от земеделски кооперации, чиито представители са притеснени от готвените законови промени в поземлените отношения и опазването на земеделските земи. Те са били подведени, казаха на срещата, че съчиненият проектозакон в сектора ще доведе до ощетяване на кооперациите.
 
Танева изрази недоумение от тревогите им, като обясни как протича законодателната инициатива в страната ни и увери, че тя няма информация да е подета такава по отношение на закон за кооперациите нито от министерството, нито от народни представители.

Десислава Танева /в средата/ с депутата Даниела Димитрова и зам.-областният управител Красимир Николов
Дарик Добрич

Танева припомни, че на 16 януари е приключило публично обсъждане на проекта на новия Закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи, чиято идея е да обедини досегашните закони в сектора и да уреди всички отношения и права на оператори, търговци, наематели и собственици. Подготвеният от министерството на земеделието и експерти проект обаче е отхвърлен от съсловните организации като неприемлив в този вид и сега процесът по писането му започва наново с дискусии между всички заинтересувани страни.
 
Кога ще бъде внесен в Народното събрание готовият законопроект е твърде рано да се каже – това зависи от консенсуса между организациите и съюзите. Според Танева някои от тях сякаш искат да върнат норми от миналото, което за управляващите е неприемливо. „Собствеността е такава, каквато е и ние не можем сега да я променим“, заяви тя и обясни, че една от главните цели на новия закон е да се внесе равнопоставеност между всички оператори със земеделски земи, независимо от правния им формат. Танева припомни, че досега от 1991 г. в законите, касаещи поземлените отношения са правени 63 поправки и е време всичко да се направи наново и да работи максимално добре.

Представители на кооперациите
Дарик Добрич