Проблемите на образованието не са партийни, твърди новият шеф на образователния инспекторат
Проблемите на образованието не са партийни, твърди новият шеф на образователния инспекторат / Дарик Добрич

„Проблемите на образованието не могат да бъдат проблеми на една партия, те са на всички партии и трябва да бъдат приоритет на всички тях и на държавата” – това заяви в ефира на Дарик новият началник на Регионалния инспекторат по образование в Добрич Дариела Вълканкина. Тя зае поста на 13 януари, а досегашният началник Петър Петров остана на работа в инспектората като експерт „Средно образование”.

„За мен е изключително полезно това, че Петър Петров остава на работа в инспектората и бихме могли да ползваме неговия опит. Назначенията в регионалните инспекторати – и на началниците, и на експертите са по Закона за държавния служител. Спазени са всички процедури” – така Вълканкина коментира назначението си. Тя ще изпълнява длъжността до обявяване на конкурс.

Новият началник на образователния инспекторат определя себе си като човек на диалога. Пред Дарик тя сподели, че първите й впечатления от колегите са, че те са много добре подготвени и познават работата, което е добре за институцията.

Усилията на екипа в момента са насочени към план-приема за следващата учебна година, който трябва да бъде приет до края на януари, информира Вълканкина. Във връзка с предстоящото приемане на новия Закон за средното образование, се работи и по обсъждане на предлаганите промени. Сред основните приоритети в бъдещата дейност на експертите е подобряване качеството на професионалното образование и връзките му с бизнеса, както и повишаване квалификацията на всички нива в образователната система.

Дариела Вълканкина е с над 30- годишен стаж в образователната система. Завършила  е ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”, специалност История. Има следдипломна квалификация, 1-ви клас квалификация, работила е като преподавател по история в ОУ „Н.Вапцаров” и ПМГ „Иван Вазов”, била е експерт по история в РИО. Преди да оглави инспектората е работила като главен учител в ПМГ „Иван Вазов”.

Тя е бивш общински съветник от БСП, кандидат за депутат от БСП на последните избори и председател на Областния съвет на Обединението на жените към БСП. От последната обществена длъжност, която заема и в момента, Вълканкина ще се откаже, заради изискванията на Закона за държавния служител, обяви самата тя.