Приказка за чергата ще творят в ЦДГ №10 “Слънчице”
Приказка за чергата ще творят в ЦДГ №10 “Слънчице” / netinfo
Калъфи за мобилни телефони ще бъдат изтъкани на стан от деца, майки и баби в целодневна детска градина “Слънчице” в Добрич. Това предвижда проектът “Приказка за чергата - ателие за тъкачество на баба, мама и внуче” на родителското настоятелство Сдружение за развитие на деца “Слънчице”. Той е сред 17-те одобрените проекта в конкурса на национален фонд “Култура” за финансиране проучването, опазването и популяризирането на традиционната българска култура и автентичен фолклор.

Проектът на сдружение “Слънчице” цели да се проучат и продължат традициите на тъкачеството в Добруджа като се съберат зрънцата от все още живата културна традиция и чрез реализацията на проекта да се запазят и се предадат на следващите поколения. Чрез ателие за тъкачество децата, както и техните учители, майки и баби ще се обучат за изработване на традиционните производи на тъкачеството с помощта на дългогодишна тъкачка Стоянка Симеонова, член на Задругата на майсторите на художествени занаяти.

В рамките на проекта ще бъде проведена кампания «От раклата на баба» за издирване на старинни тъкани и информация за тях и подреждането им в изложба в  Етнографската къща. В края на проекта ще се организира ревю „От раклата на баба до GSM-а на мама“ с изделия от изложбата и изработените от участниците в ателието изделия. Ще бъде издадена и цветна книжка „Приказка за чергата“ с информация за тъкачеството и снимков материал от проявите по проекта и работата в ателието.