Д-р Васил Куртев
Д-р Васил Куртев / netinfo
Премиерата на документалния филм „Мореплавателят, който сбъдна мечтата си“, посветен на мореплавателя д-р Васил Куртев, ще се състои на 27 ноември от 15:00 часа в залата на община Каварна. Лентата е от поредицата  „Съвременници“ на БНТ 2. На специалната прожекция са поканени приятелите и почитателите на Васил Куртев.

Документалният филм е създаден от екип на Телевизионния център във Варна. Сценаристи са Бистра Варнева и Дарина Докова, оператор – Георги Христов, режисьор – Мариета Бобева. Излъчването по БНТ 2 е на 4 декември от 21:45 часа.

Мореплавателят д-р Васил Куртев акостира край нос Чиракман

80-годишният мореплавател д-р Васил Куртев е почетен гражданин на Каварна. На 19 май тази година той завърши околосветското си плаване, продължило две години.

Обявяват мореплавателя д-р Васил Куртев за почетен гражданин на Каварна

Д-р Куртев е стоматолог по образование, а плаването е негово хоби. Той три пъти е прекосявал Атлантика. Трикратен носител е на приза Златен глобус "Кор Кароли" за най-добро българско морско ветроходно постижение.

Д-р Васил Куртев прекара почти две години в океана, преследвайки мечтата си. 80-ия си рожден ден мореплавателят посрещна, прекосявайки Индийския океан.