Председателят на ОбС: Време е да обърнем повече внимание на почетните граждани
Председателят на ОбС: Време е да обърнем повече внимание на почетните граждани / Дарик Добрич, архив
Председателят на ОбС: Време е да обърнем повече внимание на почетните граждани
89497
Председателят на ОбС: Време е да обърнем повече внимание на почетните граждани
  • Председателят на ОбС: Време е да обърнем повече внимание на почетните граждани

Почетните граждани на Добрич да получат повече внимание в обществото и в Общински съвет. Това предлага председателят на Съвета Иво Пенчев. За Дарик той съобщи, че „е дошло време тези дами и господа, които носят почетното звание, да получат рамо и да им бъде обърнато по-голямо внимание, защото в момента статутът им е размит и не отговаря на заслугите им към нашия град."

Иво Пенчев е коментирал темата с почетни граждани и свои колеги. Всички са се обединили около идеята на заслужилите званието да бъде отделено помещение в сградата на Общината, в което да се събират. Освен това председателят ще предложи промени в Правилника за дейността на ОбС, които да позволят почетните граждани на Добрич да се изказват на заседания по всяка точка от дневния ред без предварително записване. „По този начин тяхното мнение за нас ще бъде важно и би било от съществено значение за работата на Съвета", заяви Пенчев.

Тези предложения ще бъдат направени пред всички съветници и ако те се обединят около тях, председателят ще ги внесе за разглеждане на заседанието на ОбС през октомври.

Иво Пенчев коментира пред Дарик и решението Александър Александров да бъде предложен за почетен гражданин за 2016 г. от Комисията по избора, на която той е председател. В състава й влизат осем съветници: Иво Пенчев, Йордан Манов, Антония Кирова, Камелия Койчева, Даниела Димитрова, арх. Емилия Добрева, Йордан Йорданов, Невена Николова; и петима общественици: Георги Чунчуков, Атанас Пеев, Николай Мирчев, Иван Тодоров, Йовчо Карамфилов. На събранието на 7 септември са присъствали 10 от 13 членове. Те са провели час и половина дебати и тайно гласуване, в което Александър Александров е получил 4 гласа; Коста Коларов - 2, доц. д-р Ташо Ташев - 2 и Улвия Бекирова.- 1. Комисията е решила да се проведе второ гласуване за първите трима и след него резултатът е 7 гласа за Александров, 2 - за Коларов и 1 - за Ташев. В този формат на Комисията седем души е необходимото квалифицирано мнозинство, посочи председателят. Той коментира, че отношението на членовете е било положително към номинираните и мнението е било, че тази година трябва да бъде избран Почетен гражданин, защото има достойни кандидатури.

На 20 септември предстои решението на Комисията по избор на почетен гражданин да се дебатира в Общински съвет Добрич.

Чуйте Иво Пенчев в аудиофайла.