/ DarikNews.bg
В рамките на този месец Държавно горско стопанство „Добрич” ще изгради общо 35 км ивици и прегради, които имат важна роля в борбата с горските пожари. „Тези изкуствено създадени незалесени ивици, граничещи с горите, ще бъдат механизирано почистени до минералния почвен слой. Те изпълняват ролята на преграда с ширина от 3 до 5 метра, която помага по-лесно да се локализират горските пожари”, обясни директорът на стопанството инж. Цанко Николов.
Предвидени са 25 000 метра минерализовани ивици в землищата на град Добрич и селата Долина, Дончево, Одринци, Опанец и Самуилово. „Тези изкуствено създадени незалесени ивици, граничещи с горите, ще бъдат механизирано почистени до минералния почвен слой. Те изпълняват ролята на преграда с ширина от 3 до 5 метра, която помага по-лесно да се локализират горските пожари”, обясни директорът на стопанството инж. Цанко Николов.
10 000 метра лесокултурни прегради ще бъдат обособени в землищата на село Житница. „Тези просеки, широки до 6 метра, също помагат да се спре разпространението на горски пожари, но чрез тях създаваме условия и за движението на противопожарната техника в случай на нужда”, допълни инж. Николов.

Той отчете, че превантивните мерки, които горското стопанство предприема в отговор на опасността от пожари, са доказали своята ефективност. На територията на ДГС „Добрич” през миналата година е регистриран само един пожар. Той е обхванал площ от 5 дка, но в резултат от бързата реакцията на горските стражари и на пожарникарите са изгорели само сухи треви. Инцидентът, станал през септември, е причинен от човешка небрежност, припомни инж. Цанко Николов и призова гражданите да спазват всички правила за безопасност в горите, а при опасност от пожар да сигнализират на телефон 112.

През юни горското стопанство, което е част от Североизточно държавно предприятие, предвижда лесокултурни мероприятия във връзка с отглеждането на горски култури на площ от 65 дка. До края на годината тези мерки ще обхванат близо 500 дка. На други 2 229 дка ще бъде подпомогнато естественото възобновяване на издънковите гори. Чрез разчистването на храстовата растителност, с която са обрасли дървесните насаждения, лесовъдите създават условия за подмладяването на горите с устойчиви местни видове. През есента предстои и почвоподготовка и залесяване на 45 дка край град Добрич, с.Орлова могила, с.Паскалево.