/ netinfo
В област Силистра започват инициативи за отбелязване на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. Поредицата от културно-информационни събития са организирани със съдействието на Областна администрация Силистра с домакинството на различни читалища.

Тази седмица предстоят две от тях. Днес от 15.00 ч. в салона на читалището в село Кайнарджа ще бъде представена кратка мултимедийна презентация за историческите събития, свързани със спасението на евреите преди 75 години по време на Втората световна война.

Ще бъде представена информация за акцията, както и исторически преглед за евреите в Европа и конкретно в България и Силистра. Събитието е включено в програмата за честване на 40-ата година от обявяването на селото за център на община.

По подобен начин в село Зафирово ще се състои второто събитие - на 19 октомври ,от 15.00 часа. Останалите населени места, където ще отбележат инициативата, са Старо село в община Тутракан, Алеково в община Алфатар и в село Черник в община Дулово.

Събитията са под шапката на национално „Провеждане на комуникационни инициативи за отбелязване на приноса на република България в спасяването на евреите от Холокоста“.