Помощи за над 80 000 лева ще бъдат разпределени от БЧК-Добрич през тази година
Помощи за над 80 000 лева ще бъдат разпределени от БЧК-Добрич през тази година / Дарик Добрич

Над 28 000 лева е стойността на разпределената от БЧК-Добрич помощ през 2015 г. В края на годината са получени хуманитарни пратки на обща стойност над 80 000 лева, тяхното раздаване ще стане през настоящата година, съобщи пред Дарик директорът на ОС на БЧК д-р Артюн Еринозов.

БЧК-Добрич получи висока оценка за дейността си през 2015 г. по време на отчетното събрание на областната структура, на което присъстваха председателят на БЧК Христо Григоров и ген.директор д-р Красимир Гигов. Отчетено е, че организацията е стабилна, има много доброволци и членове, както и осигурени средства, за да развива дейностите си.

4762 са членовете на БЧК в област Добрич, като броят е нараснал с над 500 души в сравнение с 2014 година. Доброволците са 320, като 180 от тях са дългогодишни сподвижници на Червения кръст. 161 са членовете на МБЧК. Всички активно са се включвали в кампаниите на БЧК, в социално-помощната дейност и фондонабирането. Д-р Еринозов открои кампанията, проведена през ноември м.г. в 18 добрички училища, когато бяха събрани над 4 тона хранителни продукти. Само в СОУ ”П.Р. Славейков” децата събраха 1,1 тона храни.

Подпомогнатите добруджанци през миналата година са били 1580 човека. Дейността на БЧК е насочена основно към уязвимите групи - соц. слаби граждани, хора с увреждания, деца в риск, самотно живеещи възрастни. Д-р Еринозов определи 2015 г. като по-спокойна от предходната, когато имаше наводнения и от помощ са имали нужда над 10 000 души. Ядрото от бедни хора, които се обръщат към БЧК, обаче се запазва през годините, подчерта д-р Еринозов.

Той съобщи, че е започнало разширение на зоналния склад на БЧК в с.Победа. Той ще увеличи площта си с 200 кв.м и ще разполага общо с 1700 кв.м. Складът е вторият по големина в страната, след софийския. В България БЧК има пет склада, като предстои да се строи шести. В добричкия склад се държат хранителни продукти и имущество за бедствена готовност за 1000 човека.